Intervju med EU-parlamentarikern Lars Adaktusson

Plantera träd i Israel inför Chanuka och Jul!

den 13 december 2016 | Högtid Keren Kajemet gör ett fantastiskt arbete. Flyger man över Israel, vilket jag gjort många gånger, slås man av hur grönt Israel är jämfört med sina grannländer – trots att man har liknande klimat och förutsättningar, säger Lars Adaktusson.

EU-parlamentarikern och förre SVT-profilen Lars Adaktusson menar att Keren Kajemets arbete har bidragit avsevärt till detta och att organisationens arbete förtjänar att lyftas fram.

Han påpekar också att Israel är Mellanösterns enda demokrati som präglas av öppenhet, frihet, miljötänkande, högteknologi och fritt företagande. 

– Detta påverkar givetvis samhällets möjlighet att “få öknen att blomstra” även bokstavligt. I svenska och europeiska sammanhang handlar dock nästan all rapportering om ockupation och bosättningar vilket gör att bilden av landet blir ofullständig, säger han.

– Alltför sällan möter vi i rapporter det egentliga Israel, landet med det framgångsrika företagandet och entreprenörskapet, med forskning och utbildning i världsklass och med inkännande och engagerade samhällsmedborgare – människor som de som exempelvis engagerar sig i Keren Kajemet.

Europaparlamentarikern betonar att Israels situation ända sedan landets återupprättande år 1948 har varit mycket utsatt. 

– Den senaste tiden har säkerhetsläget regionalt sett ur Israels perspektiv förbättrats något i takt med att länder som Egypten, Jordanien och Saudi-arabien insett att Israel är en informell allierad i kampen mot hårdföra islamistiska grupper som IS, Al Qaida och stora delar av de syriska rebellerna. 

– Fortfarande är dock landet omgivet av mer eller mindre hårdföra diktaturstater med 450 miljoner invånare och fientligt inställda regimer

– Till detta kommer ett antal militanta terrororganisationer som idag opererar i Israels direkta närhet; Islamiska staten i Syrien, Hizbollah i Libanon, Hamas i Gaza, samt al-Qaida och al-Nusra i Sinai. Samtliga med det uttalade målet att utplåna Israel.

Den populära KD-politikern och erfarne SVT-journalisten kan själv tänka sig att plantera träd i Israel.

 – Absolut. Allt som kan bidra till att hjälpa Israel och det judiska folket att leva i fred och säkerhet i ett tryggt och hållbart samhälle som präglas av respekt för mänskliga rättigheter för alla medborgare, är jag beredd att stödja, säger Lars Adaktusson utan att tveka. 

Han avslutar med att upprepa förre partiledaren Alf Svenssons upprop i samband med branden i Karmelbergen i norra Israel i december 2010, då KD-veteranen uppmanade till att plantera ett eller flera träd i Israel inför julhögtiden. 

– I julrushen och i allt familjärt givande skulle vi svenskar må väl av att öppna dörren mot Mellanöstern. När vi sitter vid vår julgran så skulle vi tänka att vi har ju ett eller flera träd till. De träden börjar nu växa i Israel för att där bevara respekten för miljön, naturen och för att stärka det lilla landet i sin kamp för demokrati och sin rätt att existera.