Mietek Grocher 90 år

Hedersambassadör Mietek Grocher fyller 90 - var med och hylla!

den 16 november 2016 | Mietek Grocher Mietek Grocher har i över 30 år rest runt i Sverige och besökt skolor för att berätta hur han, som den ende i sin familj, överlevde Förintelsen. Nu fyller han 90 år, och det vill vi på Keren Kajemet hylla.

Den 25 nov fyller Keren Kajemets hedersambassadör Mietek Grocher 90 år.

– Det vill vi på Keren Kajemet i samråd med Mietek Grochers familj uppmärksamma genom att hedra honom med en insamling till något som ligger honom varmt om hjärtat; nämligen trädplantering, säger Max Federmann, Keren Kajemets styrelseordförande.

Enligt Max har Mietek Grocher nämligen en helt unik position i KKL’s verksamhet. Bakgrunden är att han i över 30 år har besökt skolor och berättat om hur han under dramatiska former överlevde Förintelsen. I många år plågades han av skuldkänslor för att han, som den ende i sin stora familj, överlevde.

Mietek Grocher levde i flera år i Warszawas ghetto innan han, tillsammans med sin far, greps, deporterades och fick tillbringa tiden i flera olika koncentrationsläger, som exempelvis Majdanek och Buchenwald.

Vi vill nu, tillsammans med Mietek Grochers familj, visa vår stora uppskattning för allt Mietek har gjort för Keren Kajemets verksamhet. Genom detta upprop vill vi hedra Mietek genom att uppmana till att plantera träd i Israel, säger Max Federmann.

Mieteks far dog i slutet av kriget och själv befriades han veckan innan krigsslutet, på sin tredje dödsmarsch. Nio läger tog han sig igenom, liksom den ökända Dödsmarschen från Sachsenhausen till Schwerin. 

Inför tusentals svenska elever har Mietek, under mer än tre decennier, berättat sin historia, om och om igen. Han känner ett ansvar – vi får inte glömma! Under ett år brukar det bli över 200 föreläsningar. Mietek Grocher har fått mer än 3 000 spontana brev från elever som gett respons efter hans föreläsningar. Han har även skrivit boken, jag överlevde, om sina upplevelser under Förintelsen.

– Min familj har en liknande bakgrund, säger Max, vars två föräldrar överlevde Förintelsen. 

– Min pappa Theodor satt delvis i samma läger som Mietek. När jag hört Mietek Grochers berättelse väcks känslor som ”Vad skulle de göra, vart skulle de ta vägen?” Idag finns det någonstans att ta vägen. Nu finns Israel.

Under alla dessa år som han rest i svenska skolor över hela landet, har Mietek Grocher alltid nekat till arvoden för sina föreläsningar, istället har allting gått till olika hjälpprojekt i Israel, inte minst till trädplantering via Keren Kajemet Israelfonden.

Väggarna i Mietek Grochers hem är därför idag mer eller mindre tapetserade med utmärkelser, diplom och hedersbetygelser på hebreiska och svenska som nästan alla bär någon symbol eller anknytning till Israel. Och i källaren finns era kartonger med ännu er.

Tusen och åter tusentals träd pryder i dag Israels mark tack vare Mietek Grochers outtröttliga engagemang. Det är förklaringen till alla diplom och certifikat, och många minnesplaketter i Israel som bär hans namn, som tack för att han för historien vidare till Sveriges elever.

Mietek blev i april förra året rubrikernas man då nynazister stormade in på hans föreläsning om Förintelsen på Peder Skrivare gymnasium i Varberg. Nazisterna satte sig längst fram och började fotografera publiken och störa föreläsaren, innan polis tillkallades. ”Här är jag värd för en föreläsare som har upplevt alla fasor man kan tänka sig, och så ska han behöva mötas av detta igen”, sade skolans rektor Martin Augustsson.

– Denna händelse visar, tillsammans med en rad andra händelser, att antisemitismen fortfarande existerar i vårt svenska samhälle och runtom i Europa. Därför är uppbyggnaden och stödet för Israel av största
vikt, säger Max Federmann.

– Vi vill nu, tillsammans med Mietek Grochers familj, visa vår stora uppskattning för allt Mietek har gjort för Keren Kajemets verksamhet. Genom detta upprop vill vi hedra Mietek genom att uppmana till att plantera träd i Israel i Mieteks namn, avslutar Keren Kajemets ordförande.