Din egen Pushke

Din egen Pushke

den 27 april 2021 | Pushke Plantera tre träd i Mishmar HaNegev och få en egen Pushke!
Läs om Pushkens historia.

Keren Kajemet Israelfondens blå sparbössa, den s.k. Pushken, spelade en betydande roll i insamlandet av pengar för att köpa mark i "Eretz Jisrael". När KKL grundades 1901, vid den femte Sionist kongressen i Basel, var det uttalade målet att samla in pengar från judar runtom i världen. I insamlingsarbetet blev pushken både ett effektivt instrument och en symbol för hoppet om en ljusare framtid i ett eget demokratiskt land, långt borta från antisemitism och förföljelser. Pushken blev en kär ägodel i de judiska hemmen. Den värderades så högt att några judar som deporterades till Auschwitz och andra läger under Förintelsen tog med sig och gömde undan bössan som enda ägodel för att bli påminda om sitt hopp om ett hem och ett land.
Många judar i Sverige berättar om hur de i ungdomen var engagerade i det sionistiska arbetet genom att cykla runt i stan för att tömma bössorna i judiska hem. Detta arbete pågick i stort sett under hela 1900 talet runtom i världen. Pushken blev mycket mer än ett insamlings verkyg. De användes i utbildningssyfte för att föra ut och förankra den sionistiska visionen. Pushken kom att bli en stark länk till det judiska urgamla hemlandet, Israel. För många judar är Pushken ett kärt minne från barndomen, då man i många hem avslutade veckan innan Shabbat med att lägga några mynt i bössan. Ambassadörsparet Isaac och Osnat Bachman, vittnade om detta när KKL Israelfonden gav dem varsin bössa som Chanukah present, vid ett Chanukah arrangemang i ambassadörens residens. Isaac berättade att han fortfarande kunde höra ljudet "plonk" då han som liten fick äran att lägga i en slant i bössan.
Med introduktionen av Internet kring millenieskiftet hade Pushken spelat ut sin roll som det främsta insamlingsinstrumentet och är idag huvudsakligen en symbol för KKL Israelfonden och vår verksamhet. Men det händer fortfarande att vi får besök på kansliet av en givare som tömt sin bössa på slantar och sedlar. Utseendet på pushken har varierat under åren. På kansliet har vi ett antal pushkes från olika tider. Pushken kan även ses på Judiska Museet in Stockholm. Den mest klassiska pushken är den på bilden nedan.
Nu har du möjlighet att beställa din egen Pushke som ovan genom den kampanj som vi startar idag. 
Vi närmar oss den 14 maj då det är 73 år sedan David Ben Gurion utropade staten Israel  i Tel Aviv 1948. Med anledning av detta har vi följande unika erbjudande: Plantera 3 träd i Mishmar HaNegev, norr om ökenstaden Beer Sheba, samtidigt som du får en egen Pushke för totalt 1073 Kr (inga extra avgifter tillkommer). Vi har ett begränsat antal Pushkes så skynda dig att beställa! Som vanligt gäller "först till kvarn"...
Swish: 123 683 7678
Bankgiro: 5816-5515
Hjärtligt Tack för ditt fortsatta stöd till vår verksamhet!
Nedan en video om en speciell Pushke. Denna blå KKL bössa hittades i Polen vid rivningen av ett hus. Byggarna visste inte vad det var och bestämde sig för att överlämna bössan till en samlare som i sin tur överlämnade bössa till Polin Museum Historii i Warszawa. Museet vände sig till Keren Kajemet Sverige för att förhöra sig gällande denna pushke och efter kontakter med Jerusalem konstaterades att just denna modell hade tillverkats och distribuerats under 30-talet i Europa. Sannolikt gömdes den undan av dess ursprungliga ägare i det hus som varit en del av de judiska kvarteren i Warszawa.